
Peste 1.900 de tone de ambalaje au fost colectate în 2024 prin sistemul RetuRO în județ, din totalul cantității de deșeuri colectate în Sălaj mai mult de o jumătate fiind deviate de la depozitarea în celula ecologică a Centrului de management integrat al deșeurilor (CMID) Dobrin.
Directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ‘ECODES Sălaj’, Cristian Pop, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că sistemul a funcționat la capacitate abia de la mijlocul anului, existând încă posibilități de creștere a cantităților colectate, în condițiile în care încă nu este prezent în multe din comunele județului.
‘Până a fost perioada de mobilizare, până lumea a conștientizat faptul că există și posibilitatea de a returna ambalajele, până producătorii au pus pe piață ambalaje RetuRO, a durat o perioadă. Dacă mă uit acum la rezultatele din 2024 ale RetuRO, cel puțin în județul Sălaj, cantitățile au început să se stabilizeze în iunie-iulie. În jur de 250 de tone pe lună au început să apară în iulie, august, septembrie, octombrie și așa mai departe. RetuRO a strâns în 2024, de pe raza județului Sălaj, o cantitate de ambalaj de 1.906 tone. E o cantitate destul de importantă pentru primul an. (…) Aceste procente pe care le avem de deșeu ne ridică gradul de reciclare la nivelul județului Sălaj’, a precizat Cristian Pop.
Directorul ECODES a adăugat faptul că pentru 2025 cantitățile de ambalaje colectate prin RetuRO ar putea ajunge până la 3.000 de tone.
‘RetuRO a fost prezent în decembrie 2024 numai la 32 de unități administrativ-teritoriale din cele 61, câte sunt în județul Sălaj. Practic, potențialul de extindere a rețelei e mare. Rămâne să vedem ce se întâmplă în 2025. Am returnat peste 238 de tone în ianuarie. Înseamnă că dacă mergem pe februarie, martie și cele 12 luni tot pe media asta, ar trebui să avem peste 2.500-3.000 de tone de ambalaj returnat în sistemul RetuRO’, a menționat sursa citată.
În ceea ce privește cantitatea totală de deșeuri colectată anul trecut în Sălaj, Cristian Pop a precizat că este vorba de 46,6 mii de tone, cu circa 1.000 de tone mai puțin ca în 2023. Din această cantitate, 53% a fost deviată de la depozitarea în celula ecologică de la Dobrin prin reciclare, prin pregătire spre reutilizare sau prin coincinerare. Procentajul este unul peste media națională, spune Cristian Pop.
Aceste rezultate au fost posibile prin implementarea proiectului ‘Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Sălaj’, cu o valoare totală de 31,5 milioane de euro, cofinanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu.
Proiectul a presupus, în principal, construirea, utilarea și dotarea Centrului de management integrat al deșeurilor Dobrin, cu o suprafață totală de aproape 200.000 metri pătrați și o capacitate de circa 1.100.000 metri cubi, având următoarele facilități: depozit ecologic, stație de sortare, stație de tratare mecano-biologică, stație de epurare. De asemenea, au fost construite trei stații de transfer, la Crasna, Sânmihaiu Almașului și Surduc și au fost închise depozitele neconforme din mediul urban de la Zalău (Crișeni), Cehu Silvaniei, Jibou și Șimleu Silvaniei.