
Prima creșă construită în România, după 1989, din fonduri naționale, cu o capacitate de 40 de locuri și o investiție de 11,5 milioane de lei, a fost inaugurată, miercuri, la Șimleu Silvaniei, în prezența ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, și a autorităților locale și județene.
‘Am inaugurat o nouă creșă, prima creșă construită în Șimleu Silvaniei după Revoluție. Însă aflăm astăzi că este prima creșă din România construită după Revoluție cu bani naționali. Este un pas istoric, este un pas important, dar ceea ce vreau să spun este că azi n-am inaugurat doar o clădire aici, care este pusă la punct la cele mai mari standarde, după cum ați putut observa și puteți vedea. Astăzi construim viitorul copiilor noștri. Asta facem. Aici, la Șimleu Silvaniei, asta este cea mai bună dovadă. Pentru că educația timpurie este cea mai bună fundație pentru a clădi succesul unei generații’, a precizat, într-o conferință de presă, primarul orașului Șimleu Silvaniei, Cristian Lazăr.
Edilul a adăugat că această creșă vine în sprijinul părinților care nu au cu cine să își lase copiii pentru a merge la serviciu.
‘Da, avem o clădire, avem un sediu la ultimele standarde pentru copii, însă cu această investiție venim în sprijinul părinților. Pentru că este foarte important ca tinerii părinți să nu fie nevoiți să aleagă între carieră și familie. Noi, ca autorități, suntem datori să venim cu soluții, nu cu probleme. Și astăzi venim cu o soluție aici. Am venit cu o soluție ca ei să se poată dezvolta, să-și întemeieze o familie aici, la Șimeu Silvaniei și să-și crească copiii în liniște și în condiții de foarte bună calitate. Și mă bucur că reușim acest lucru’, a punctat Cristian Lazăr.
Ministrul Dezvoltării a precizat că în Sălaj vor fi realizate prin Programul național de construcție creșe, alte asemenea patru edificii, la Zalău, Jibou, Nușfalău și Crișeni.
‘Cu toate aceste creșe, în județul Sălaj se vor crea 270 de locuri pentru copii, pentru educație preșcolară, locuri într-o infrastructură de calitate, modernă. Vedeți, spațiile sunt deschise, cu foarte multă lumină naturală. Eu cred că este un proiect frumos și vreau să știți că se numește Program guvernamental de construire creșe pentru că toate creșele construite în acest program guvernamental sunt pe acest tip de proiect’, a precizat Cseke Attila.
El a punctat că urmează partea de autorizare a creșei, astfel încât să fie funcțională începând cu luna septembrie.
Creșa are o capacitate de 40 de locuri, respectiv patru grupe acâte 10 copii, și toate utilitățile necesare. Finanțarea asigurată de la bugetul de stat a fost de 11,5 milioane de lei, iar administrația locală a asigurat terenul și partea de utilități.