Politica

Planurile-cadru în învățământul liceal. Care vor fi profilele importante și cele 8 competențe-cheie

Ministrul Educației, Daniel David, a semnat ordinul privind înființarea Programului național pentru pilotarea sistemică a planurilor-cadru în învățământul liceal de stat, particular și confesional, informează Agerpres.

„Avem acum două variante de planuri-cadru pentru liceu. Varianta standard, aprobată recent, a parcurs un proces lung de consultare și dezbateri, lăsând în mod deliberat o astfel de perioadă lungă pentru a ne asigura că vocea tuturor este ascultată”, a transmis ministrul Educației, potrivit unui comunicat remis presei marți.

Potrivit ministrului, a rezultat în final o variantă care, față de versiunea aflată în vigoare și față de cea pusă în consultare/dezbatere, include următoarele modificări derivate din consultare/dezbatere:

  • accentuează mai bine profilul/specializarea;
  • aduce un modul de cultură națională (readucând gramatica la acest nivel și istoria românilor/României și geografia României ca discipline);
  • asigură un echilibru mai bun între discipline pentru a forma cele opt (8) competențe-cheie;regândește oferta școlii (care trebuie să includă obligatoriu câteva discipline relevante);
  • descentralizează mai mult decizia la nivelul școlii/elevului.

„Pentru a putea înțelege însă noua viziune este nevoie aici de un mindset nou, prin care să pricepem că descentralizarea la decizia elevilor/școlii nu înseamnă eliminare de ore – acolo unde se dorește, orele în plus pot fi obținute din curriculum flexibil, printr-un act educațional de calitate care să convingă elevii și școala. Cei care ar fi dorit, totuși, să se pună accentul pe alte aspecte au acum, prin semnarea ordinului de ministru privind înființarea Programului național pentru pilotarea sistemică a planurilor-cadru în învățământul liceal, varianta unei personalizări la nivel de unitate școlară”, a susținut ministrul Educației și Cercetării.

Daniel David a spus că aceștia sunt primii pași în reforma curriculară la nivel de liceu, următorii pași presupunând: noi programe, manuale noi, formarea profesorilor.

„Vom avea echipe mixte de profesori din preuniversitar, universitar și specialiști ai Academiei Române, care, urmând modele curriculare din țări la care ne raportăm prin prisma performanței educaționale, trebuie să propună conținuturi mai relevante și mai aerisite, relaționând pregătirea preuniversitară cu cea universitară. Până la 25% din timpul alocat unei discipline va trebui folosit pentru consolidare, activități remediale și de utilizare a competențelor în viața cotidiană. Anticipez finalizarea lor în luna noiembrie 2025”, a declarat David.

Acesta a susținut că pornind de la noile programe vor fi regândite manualele, combinând abordările clasice cu cele digitale (inclusiv cu resurse online, gaming), în funcție și de specificul disciplinei, licitația pentru acestea urmând a avea loc în luna decembrie 2025.

David a amintit că formarea continuă a profesorilor în predarea noului model curricular va începe cu luna ianuarie 2026.

„Dacă implementăm programatic aceste noi modele curriculare și procesele asociate, atunci: prima generație (clasa a IX-a) va beneficia de această reformă educațională din anul școlar 2026 – 2027, urmând apoi să se introducă gradual la nivel liceal în următorii ani. Ne așteptăm la rezultate educaționale semnificativ mai bune, naționale și internaționale, care să se reflecte în performanță/progres/reducerea analfabetismului funcțional și a abandonului școlar, nu mai târziu de 5 ani”, a conchis ministrul.

Exit mobile version