Politica

Liderii europeni se întâlnesc pentru a discuta despre Ucraina și apărare. Mandatul lui Bolojan

Reuniunea extrarodinară a Consiliului European de joi are pe agendă chestiunea Ucrainei și a apărării europene.

Cu ce mandat s-a dus Bolojan

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat că mandatul său la Consiliul European are trei premise:

– susținerea pentru creșterea rolului Europei în menținerea păcii pe continent: “Asta înseamnă dezvoltarea pilonului european în NATO, în așa fel încât să aibă o greutate mai mare, și menținerea parteneriatului cu Statele Unite al Americii, pentru ca NATO să-și consolideze rolul de garant al păcii pe continentul nostru”.

– susținerea Ucrainei, în așa fel încât, “până la încheierea unui păci și la încetarea focului, să existe condiții pentru ca frontul să nu se rupă, pentru că susținerea Ucrainei este de fapt o susținere pentru o stabilitate la granițele țării noastre și, indirect, este o susținere pentru pacea țării noastre”.

– susținerea pentru creșterea cheltuielilor de apărare, în așa fel încât, “pe baza facilității care este propusă, ca aceste cheltuieli să nu intre pe partea de deficit, să ne putem susține industria națională de apărare, ca să consolidăm și acest domeniu global”.

(Cătălina Mihai) 

*****

Lituania solicită stabilirea unei date pentru aderarea Ucrainei

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a reiterat propunerea de a stabili o dată pentru aderarea Ucrainei la blocul comunitar, și anume 2030. Țările baltice au făcut eforturi pentru ca această propunere să fie adăugată la concluziile summit-ului, dar până acum nu s-a întâmplat.

Nausėda a mai spus că Vilnius “a apreciat” recenta propunere privind apărarea a Comisiei Europene, dar a subliniat că țara sa va “avea nevoie de un tratament mai flexibil al cheltuielilor pentru apărare”, deoarece intenționează să cheltuiască 5-6% din PIB pentru apărare în viitorul apropiat.

(Alexandra Brzozowski)

****

#ReArm Europe și propunerea germană

Planul #ReArm Europe anunțat săptămâna aceasta de Ursula von der Leyen – care speră să aloce 800 de miliarde de euro pentru industria de apărare a Europei – va fi un subiect intens dezbătut la summitul de joi.

Dar și mai ambițios este planul privind cheltuielile de apărare anunțat de viitorul cancelar german Friedrich Merz. Acesta se află și el la Bruxelles, dar nu participă la Consiliul European – nefiind încă în funcție. A fost însă la summitul liderilor PPE, care a avut loc joi dimineață. 

****

Bolojan, întâlniri cu Weber și Merz

La reuniunea liderilor PPE a fost prezent și președintele interimar al României Ilie Bolojan. El s-a întâlnit cu președintele Partidului Popular European, Manfred Weber și președintele Uniunii Creștin-Democrate (CDU), Friedrich Merz. De asemenea, Bolojan s-a întâlnit și cu premierul polonez Donald Tusk.

(Cătălina Mihai) 

****

PPE, “sătul” de Orbán, spune Weber

Partidul Popular European este “sătul” de poziția premierului ungar Viktor Orbán, a declarat șeful PPE, Manfred Weber, înainte de o întâlnire cu liderii de centru-dreapta din Uniunea Europeană.

“Ne-am săturat de Viktor Orbán, care doar blochează o înțelegere comună, de bun simț în Uniunea Europeană. Trebuie să decidă dacă își dorește cu adevărat să facă parte dintr-o familie europeană mai largă”, a spus Weber.

El a adăugat că summitul de astăzi este o șansă de a dovedi că e “pregătit să facă compromisuri”.

(Sarantis Michalopoulos)

****

Care este agenda?

Ne așteptăm la un summit lung al UE astăzi, spun diplomații europeni, deși sunt doar două chestiuni în agendă, mai puține decât de obicei: sprijinul pentru Ucraina și apărarea europeană.

Liderii UE vor începe să sosească și să vorbească cu presa în jurul orei 11:30 CET (12:30, ora României), înainte de a începe summitul la 12:30 CET. Lor li se va alătura președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, care revine la Bruxelles după o săptămână de intensă diplomație cu vizite la Washington și Londra.

Zelenski vrea să știe la ce garanții de securitate ar fi dispuși să se angajeze europenii. Liderii UE vor dori probabil să aibă o serie de discuții bilaterale cu el.

În ceea ce privește apărarea europeană, liderii UE vor discuta propunerile președintei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, de împrumuturi noi de 150 de miliarde de euro. Ei trebuie să dea undă verde planului, dar decizia oficială se va lua cel mai probabil la uurmătorul summit, din 20-21 martie.

(Alexandra Brzozowski)